Waar komt de liefde van vrouwen voor schoenen en laarzen toch vandaan?…

Het antwoord is heel eenvoudig: ‘Dress to impress’ , opvallen met je speciale schoenen, zoals enkellaarsjes

Schoenen waren in de middeleeuwen duur en de meeste gewone mensen konden zich in die tijd zich niet eens één paar veroorloven.

Laat staan een kast vol. Kleding en schoeisel waren in vroegere eeuwen zelfs zo kostbaar dat ze bij het overlijden van de eigenaar zelfs in boedelbeschrijvingen werden opgenomen.
Het hebben van meer dan één paar schoenen of laarzen was dan ook een vertoon van status en macht. Nog beter was het wanneer je je schoenen en laarzen kon veroorloven van dezelfde stof als je kleding. Textiel was ook ongelooflijk kostbaar en vaak geweven in bonte patronen. Om een dergelijk patroon op dezelfde plek in een paar schoenen en enkellaarsjes terug te laten komen, kostte dat dus extra stof en maakte de schoenen en laarzen nóg duurder. Denk eens aan wat voor entree zo’n dame of heer maakte op een feest.

Vrouwen uit de lagere standen probeerden deze rijke dames natuurlijk zo goed mogelijk te imiteren door het gebruik van afgedankte schoenen en enkellaarsjes die van hun werkgeefsters waren geweest. Die versierden en pimpten ze met oude linten en goedkope gespen. Ook zij wilden indruk maken op de mannen en vrouwen . En doen we dat nu eigenlijk niet nog altijd?

De mannen konden er ook wat van. Wist je dat de hak van oorsprong eigenlijk een mannending was?
De hakken van de laarzen waren uitgevonden om te voorkomen dat men tijdens het paardrijden niet uit de stijgbeugels zou glijden… Tot zover een kleine ‘geschiedenis les’