Onderhoud van je enkellaarsjes is een must om langer te kunnen genieten
van je laarsjes.

De verschillende soorten materialen hebben
natuurlijk verschillende manieren van onderhouden nodig.
We gaan hieronder een aantal adviezen geven waar je wat aan hebt om je
booties of enkellaarsjes te onderhouden.
Zoals we al vermeldde zijn de enkellaarsjes gemaakt van verschillende materialen, aan de hand van de symbolen die in of onder je laarsje staan kunnen we zien welk materiaal is gebruikt.

Als je lederen laarsjes/booties hebt is het verstandig om regelmatig het laarsje te poetsen met de daarvoor bestemde schoensmeerkleur. Wat je als eerste het beste kan doen alleen een kleurloze ledervet te gebruiken als ‘voeding’ voor je laarsje/bootie, maar zodra de kleur begint te vervagen een schoensmeer te nemen met kleurtje.

Synthetische materialen of ander soort bewerkte kunststof schoenen hebben een andere benadering nodig voor het onderhoud. Er zijn speciale spuitbussen op de markt om de laars/bootie een goede bescherming te geven. Spuit ze direct in als je ze nieuw hebt, want het zou zonde zijn als er net even een vlekje op komt die er natuurlijk niet af gaat. Daarna is het belangrijk om ze af en toe met een vochtige doek af te nemen, zodat het vuil er af gaat. Je spuit ze regelmatig in. Wat belangrijk is dat je de instructies goed leest van de spuitbussen, want het blijft een syntetisch goedje en met onjuist gebruik kan het ten koste gaan van je mooie trendy enkellaarsjes/booties.

Als je in een grote regenbui terecht bent gekomen en je bootie/enkellaarsje is drijfnat geworden is het belangrijk, let op! dat je de booties/enkellaarsjes niet droogt met een fohn of bij de kachel te zetten. Dit gaat ten koste van je laarsje. Het beste is dan te laten drogen op kamertemperatuur en opvullen met krantenpapier, wat het vocht opneemt. Let hier ook op, als je een lichte binnenkant heb kun je dit het beste niet doen, in verband met eventuele verkleuring.

Dus als je langer plezier van je laarjes of booties wil hebben is onderhoud heel belangrijk.